Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

不可不知的減敏要訣

May 6, 2019

 

雖然呢個已經係成日都有人講我都好似有約略講過既話題。處理動物既焦慮同恐懼,除左做好環境管理去防止佢超晒標失控之外,再黎要做既就係去改變佢背後既情緒。其中一個非常常用既手法就叫做 Systematic Desensitisation,即係成日聽既減敏減敏。

 

老生常談:「比佢接觸多少少咪唔會驚囉。」無錯,呢個就係減敏既做法。但點解同樣既做法,有人會成功﹑有人會無用,亦有人會越做越衰?呢個就係我地今次要講既野。

 

我地以一隻對開門聲非常敏感既狗為例。

 

1. 一定要由動物唔係太在意既程度開始

 

聲音減敏,最主要控制既野就係取聲材同埋音量

 

一般做減敏可以用真聲﹑用錄音既聲﹑或用類似既聲音開始。呢三者裡面,一定係真聲最可怕亦最難控制,跟住就係錄音,跟住就係類似既聲音。

 

然後就到音量,最好就越細聲越好,細聲到剛剛夠聽到而動物又唔會在意,咁就係 perfect 池。

 

如果佢都仲係會驚驚地咁點算好呀?就諗辦法令個起步點再低少少直至佢唔太在意囉。

 

2. 所有既過程都要控制係動物完全唔會驚既程度

 

當起左個靚步,動物可以係第一個 level 之下都完全唔當係一回事,跟住就可以嘗試慢慢將個難度提高,最直接既就係將音量微微加大。

 

加完之後佢又驚咁點算?細聲返少少囉。總之增加難度既速度就有幾慢得幾慢,一有少少唔對路就縮返少少。

 

假如一野又爆左煲,初期訓練之下好容易前功盡廢!

 

3. 想快的話可以同時做埋反制約 Counter Conditioning

 

單純既減敏要非常之咁有耐性同埋非常之咁慢,正常既主人係唔可能有呢個心機同耐性去磨的。想快的話,就係上面兩點前題之下,再加入美食之類去幫手。

 

每次有聲音出現之後,跟手就請佢食個正野;不停重覆。但一定都要記住第1同第2點,唔係初期好容易又打回原形。

 

仲有,做減敏+反制約既練習果陣,千祈唔好諗住縮數唔請佢食野或間中請下。呢類練習係前期非常講究一致性,最好每一次件事發生左都要跟埋野食,無論係練習定係現實。當然呢個係盡量,有時都無得強求。總之唔好諗住慳。

 

4. 急唔黎

 

你自己心情唔好叫你開心返都唔係即刻得喇,更何況係叫動物唔好再驚一樣野。有部份狗接受能力比較高主人又做得好既,可能真係好快;有部份狗係非常慢的。當你想快果陣,諗下自己,要令自己唔再驚比小強飛撲上面到底係咪咁簡單就知道急唔黎。

 

減敏成件事其實好簡單,但做起上黎好難亦好講經驗。當然當中仲有D 細節同秘訣,有需要既朋友又有緣約我上堂既再話你知啦。 :) 

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square