Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

我該如何制止我的狗吠叫或咬人?

August 19, 2018

 

呢個我諗都係好多人想問,好多人已經上網問左,或大部份搵我做訓練既主人一開始都好急問既問題。

 

不要問「我應該點樣制止佢吠」﹑「我應該點樣停止佢惡」,試著問「佢點解會吠」或「佢點解要咬人」。

 

撇除特登教到佢吠或咬人既情況,好大部份既吠叫或攻擊都係反映情緒既行為。要係佢地激動到吠叫或作出攻擊時,要佢冷靜唔可以郁,一來唔係太實際,二來就算比你做到都未必會係一件好事。

 

情緒出現,就必需要抒發,假如你用高壓強硬手段封左呢個 outlet,佢自然會係第二D 地方出現。可能係變左其他行為問題﹑或精神疾病﹑或用身體疾病去反映。人類都有的,身心症,Psychosomatic disorder,都係因為心理因素而生既健康問題,做任何檢查都做唔到但佢的確會有問題。

 

養狗,你講緊既係同另一物種相處。你需要去了解佢地,理解佢地既習性行為模式。假如你明白佢點解會吠﹑會咬,咁你就算唔識得幫佢處理,都應該可以用常識去避免或者幫佢抒緩一下。

 

經常見到有養細狗的因為狗吠,走去幫佢戴口罩﹑彈嘴﹑大聲鬧等等… 結果到最後換黎既都係越來越衰,主人都越來越激氣。

 

亦都有唔少護食護物既主人,企圖用懲罰打罵方式,宣示主權又好,宣示地位又好,諗住罰到隻狗唔敢咬人又好,諗住話比佢知咬人唔岩都好,搞搞下到最尾係越來越差的。當然有部份個性較弱既狗係會屈服。

 

有時我會寫好多知識上概念上既分享,都唔代表你問乜我都可以完全免費解答或上網話你知的。特別係有攻擊性或驚慌既狗,就咁講的話係好唔負責任既事。

 

一來我唔知隻狗個情況,二來我就算問主人,佢都未必真係知道隻狗個情況。

 

假如你既狗有唔同既行為問題困擾緊你,而你唔識處理又唔係太理解佢地的話,請盡早尋求專業協助。

 

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square