Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

狗狗突然狂奔亂跑?

August 15, 2018

 間唔中都會有人問:「我隻狗成日好似上左電咁係屋企橫衝直撞,有無問題架?」

 

呢個現像其實都有個學名的,叫做 Frenetic Random Activity Periods (FRAP),指既係狗狗訓係到好地地,突然好似上左身一樣狂跑﹑狂跳﹑狂咬野﹑狂轉圈等等… 總之就係突然做出一連串好誇張既活動,持續時間可以由分零鐘到幾分鐘不等。

 

點解會出現 FRAPs?因為狗仔好多時所謂的放電不足,即係刺激不足,太悶佢就會利用呢個方式自行放電。假如你同佢有足夠既運動量﹑家居環境豐富做得好,佢身心刺激都足夠既時候,就會比較少有呢個現像出現。

 

FRAPs 本身係正常﹑完全無問題而且係一個健康既釋放方式。不過有部份狗係呢段期間,會亂咬屋企野的,或者對於屋企細同狗狗體型較大既朋友來講,有時都會係一個困擾。

 

假如想減少呢類情況從而減少對家居既破壞,一般都係做返足身心刺激就夠。

 

體能上既刺激… 好簡單,即係跑下步﹑玩下接波執野,總之就要佢唔洗用腦地跑來跑去消耗體力。

心理上既刺激… 主要係放狗時比佢多聞唔同既野,或者係屋企同佢玩下聞野搵食既遊戲,又或者比藏食玩具比佢地自己解決問題搵食,已經好好了。得閒同佢地做下有一定難度既訓練都係一個好理想既心理刺激。

 

FRAP 係正常,但當 FRAP 好經常地不斷出現或者開始左狗仔好難停落黎,咁就要留意了。到時你要睇睇到底佢係太悶引發 FRAP,定係因為其他精神病症如強迫症等等令佢不能控制地作出呢類行為。

 

不過一般比佢地亂跑亂轉都無傷大雅~大家拎起手機拍下片仲好。

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square