Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

聲音敏感的影響

August 7, 2018

最近做多左室內唔同原因甚至搵唔到原因既攻擊既個案,以前我都唔會特別問,而家開始會問埋:狗狗會唔會好怕聲音或突然郁動既野?同推測一樣原來好多都真係會的。

 

早前寫左篇有關 Trigger Stacking 既野 (https://www.facebook.com/BambilandHK/photos/a.697681230324458.1073741828.459610990798151/1760063024086268/?type=3&theater),其實都係的。一隻對聲音或郁動超級敏感既狗,好多時佢地隻杯本身已經裝得好滿,所以只要有好少額外佢地唔鍾意既野,就會馬上爆發。甚至個聲音再大多少少咁岩有人企係隔離就會爆發,連原因都好似搵唔到。

 

如果只係單純護食或護物既個案,其實都唔係太複雜,算係最直接可以處理而難度又唔係太高既攻擊行為問題。不過如果夾雜左其他野,難度就會高好多好多倍。

 

做任何訓練,都會有一個大致既計劃方向,跟住唔同的參數去執行。單純的護食問題,做完A就B跟住就C,好順利的。但假如夾雜左其他問題,好多時做 A已經有機會比較難入手要退後好多了,然後當你做到 C 好似好順利既時候,突然門外有聲,然後佢就會所有野都錯晒。呢個時候留意唔到唔識停或退的話,狗仔又會由訓練變成多左一次重覆錯誤模式既機會。

 

一般而家如果知道狗仔會對聲音敏感,我都會選擇集中處理左外在野先,將狗仔整體狀態穩定左再搞其他。可能過程會慢少少,但對主人既安全同埋要求都低好多的。當然同步都會視情況可以開始主要 trigger 的處理,但一定會比正常慢好多好多。

 

咁樣做並唔係為左 dum 波鐘呃學費,搵過我做訓練既朋友都知道我情願收少你一堂錢,都希望慢慢 guide 你地去做到,真係唔掂或有乜特別野需要上門review 的話先上門的。

 

如果一隻狗好似做完左本身個問題,但隔離無啦啦有人跌左包薯片落地然後隻狗又再次爆發的話,咁樣做其實無乜意思。

 

最後,更重要既係,有 noise sensitivity 問題既狗,如果唔留意或唔去處理的話,佢地既人生係辛苦的。因為訓又訓得唔好,然後訓醒之後基本上不停會有野令佢地好驚,有時大聲少少仲會驚到彈起。將心比己,咁樣既狗生唔係好事。

 

明既就會明,唔明既我其實都唔會迫人去明。共勉之。

 

至於點樣處理聲音敏感既問題,一般都不外乎利用外在方式配合減敏訓練。

 

1. 有閒情時間既主人可以加強室內隔音,減少外來聲影響狗仔

2. 盡可能減少發出不必要高頻嘈吵聲音,未完成訓練前避到就避

3. 利用 Adaptil 或 Pet Remedy 之類外在物質令狗仔相對穩定少少,但並唔係完全消除個壓力

4. 利用訓練方式提高狗對聲音既接受程度

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square