Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

精神疾病有感…

August 7, 2018

諗左好耐,都係決定寫少少野。畢竟自己曾經係呢個專業,而且同我而家既專業都可以有關。

 

(人段)

 

今日有一個非常唔好既消息,願往者安息。不過一位名人既一跳,亦都可能係一個令大家反思既機會。

 

精神類疾病,係亞洲地區往往都因文化同傳統同各種原因,都令病者受到唔同種類既歧視,無論係自己對自己既歧視或外在對自己既歧視。

 

係華人地區,一句好出名既鬧人方式:「你神經病!」「你都痴撚線!」就令到人覺得精神病係痴線﹑係唔好既事。其實大腦都係器官,病左就係病左。好多人有性病都會求醫,但反而有精神病就唔敢求醫,往往就係基於好多既文化枷鎖。

 

另外,普遍人亦唔願意了解同接納人真係會有精神上既疾病,呢個係病,同樣係大腦或身體機能出現問題既病。好多人只會怪病者「唔識諗」﹑「諗埋一邊」。如果只係諗埋一邊,咁就唔係病了。

 

自我歧視﹑被人歧視不了解都唔夠,仲有一樣叫做幫兇既野,就係無限正能量正向地叫人睇開少少,明天會更好。基本上呢類說話往往都會係觸發精神病患自殺自殘既原兇。但好多人覺得比多少少正能量病者,就可以令佢地抵抗負面情緒。其實最痴撚線既就正正係呢班自以為正常但無知既人。

 

精神病不可恥,無知仲要扮知先係最值得被恥笑。

 

(狗段)

 

講完人,到狗。人有精神疾病,都仲可以自行求醫﹑自行諗法子,到頂唔順都仲可以決定自行了結,所有野都仲有選擇。但狗呢?

 

係今時今日,狗隻因為過往經歷或身體原因出現不正常既焦慮﹑恐懼甚至崩潰,佢地係無選擇的。主人唔理就係唔理,主人選擇唔學就一世都係咁了。

 

更甚既係,好多眼見明顯已經唔係正常模式既狗,都只會被介定係「不服從」﹑「主人不夠強勢」﹑「主人做不到領袖角色」… 

 

人可以自行選擇逃離呢個循環,但狗無。萬一遇到不理智既主人因為疾病而對狗再施以高強度訓練,其實狗到最後一係就變得崩潰﹑習得性無助;一係就更反抗﹑然後被棄養或人道毀滅。

 

無論對人﹑對狗都好,都希望各位會多少少去留意同學習,唔好再執迷不悟。多了解一點,然後再幫多一點人去了解,你救緊同幫緊既係好多既人﹑好多既貓狗。

 

人生活不只靠麵包,狗生活都一樣不只在乎溫飽。如果連基本精神健康生活質素都無埋,到底活著係咪一件好事?

 

一日心態不能改變,好多苦痛都會被忽視,悲劇只會重覆上演。

 

共勉之。

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square