Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

挫敗感 Frustration

August 7, 2018

今日想簡單講下 Frustration 挫敗感呢樣野。人或者狗點解會有挫敗感呢,好多時就在於矛盾同衝突;可以分內在同外在。挫敗感會為人同狗都帶來好大壓力的,有時甚至壓力大到狗仔有機會以好多奇怪行為甚至攻擊行為去做表達。

外在既好簡單,想做,但因為環境限制令你做唔到。在於狗來講,好多時呢樣野就叫 Barrier Frustration,想去玩又比野限住去唔到﹑想咬人又比野限住去唔到﹑想走又比野限住走唔到… 
跟住到內在,主要可以分三樣:

1. Approach-Approach : 即係魚與熊掌二揀一。揀一個就無左另一個,點揀都若有所失咁。
2. Avoidance-Avoidance : 即係屎味既咖哩同咖哩味既屎,一定要二揀一,點揀都會出事。
3. Approach-Avoidance : 呢樣先係最煩,亦係我今日主要想講既野。即係又愛又恨(或驚)。以狗黎講,好多時都會發生係對人或對狗既情境。一般主人對狗仔賞罰分明,即係做錯就狂打狂鬧,做岩又錫到佢痴線的,就好大機會令狗仔有呢個情況發生。因為佢唔會知道呢一次主人接近到底係好定唔好。走開又好似有機會蝕底,走埋去又好似會中伏。呢類情況同時都會發生係好多曾經對人有唔好經驗既狗身上。

有一部份狗本身對人極度驚青而且會作出攻擊行為,但隨住主人悉心照顧或訓練後,佢地會開始學識主人原來都係好好而且好重要的。不過唔理咩原因佢地都仲係非常之咁怕人接近同接觸,只要有人存在或接近就會不由自主地變得好緊張甚至會攻擊。呢個亦都係呢類狗係訓練或康復過程中其中一個非常重要而且良性既階段。不過呢個亦同時係最危險﹑最易出事同放棄既階段。

當狗仔同主人經歷緊呢個階段果陣,好多時都會見到狗狗明明上一秒都仲好開心好親人,但下一秒可以突然變臉就咬落去。又或者明明前一秒狗仔都仲好開心,但主人一行近就個樣馬上緊張晒。去到呢個階段既狗,好多都會主動親近人,但佢親近人唔代表人就可以同佢地有所接觸或有太多既移動或要求。佢好渴望同主人接觸﹑互動﹑被撫摸;但同時又唔代表你可以同佢接觸﹑互動﹑被撫摸。寫到呢到我自己都覺得痴痴地線,因為真係好矛盾,呢個亦係狗仔內裡既矛盾。

假如你地既狗狗咁岩係經歷緊我上面講既呢樣野… 請你地比多少少耐性同更細心一點。做好家居管理,盡可能完全避免做出任何令狗仔唔鍾意既野同埋盡量做到每次同佢地有所接觸既時候都係正面經驗。一般做主人接近的減敏訓練,或同狗仔多做完全唔需要有身體接觸的訓練都會有幫助的。

但講到尾都要主人忍得手同埋唔好心急。一隻怕人既狗去到有呢個矛盾現像出現既時候,往往就代表住佢就快可以剋服到呢樣野 (起碼係對主人)。

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square