Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

怕雷雨 Storm Phobia 應對

August 7, 2018

早前有人 PM 問狗狗行雷超驚可以點搞… 一般單以訓練去做怕行雷閃電,其實好難。我地可以重覆模擬做減敏既只有閃光同埋聲音;但雷雨前既氣味﹑氣壓變化就完全唔可能模擬到,呢兩樣 precursor 往往好早就令狗開始驚左。當然照做閃/聲既減敏係會有少少用,但唔係咁易的。

 

一般要幫狗仔行雷時定驚… 都需要靠少少外力;可以分為物理上既或者幫狗仔調節身體裡面狀況兩種…

 

物理上既即係大家好常聽既 thundershirt 或繃帶大法。呢類透過增加 point of contact 去企圖令狗覺得有安全感既做法作用有限而且唔係隻隻work,如果對外來物件接觸比較敏感既狗,就可能會用完仲差左。

主人去哄下陪下,或比個位佢地自己走避下都係物理性質令佢地增加安全感的做法。

 

然後就到調節狗狗本身既野… 由溫和到比較勁既大約係咁排。

 

- 利用 Adaptil collar / diffuser 之類,可以令狗定少少少少。不過效用好細,可能由100分既驚變做95分既驚,係有好到的但未必係可以觀察到既轉變。

 

- 利用口服 Remedy,即係 Pet Remedy 或 Bach Remedy 之類。都算係溫和既野,但相對地都係比較溫和,但比 Adaptil 之類會好少少。

 

- 利用口服 CBD,會幾明顯的,但對於好驚既狗都可能仲差少少。

 

- 最後就係服用藥物,可以向你既獸醫做咨詢,一般獸醫都會有藥令狗仔短暫地比較放鬆的。如果狗仔真係極度驚青既,可以考慮藥物減敏既方式去處理,咁狗仔就可以慢慢係藥物輔助下利用真實雷聲去做減敏。不過呢方面需要搵獸醫行為學家做咨詢,一般獸醫係唔會做或未必識搞的。香港 VB 有 SPCA 果位,而我地合作開台灣既就係 @會思考的狗寵物行為訓練矯正工作室。

 

雷雨季又來,呢類文章每年都係要出一次。

 

真係乜都用唔到,就行雷時多陪狗仔﹑開下音樂﹑點下香薰﹑同佢玩下食下訓下覺﹑攬下錫下乜都得啦,最好當然如果佢想的話就可以有位比佢自己走動或匿埋,會更理想。

 

驚慌係一種情緒反應,係唔可能透過獎勵增強的,好基本既行為科學。而怕雷係本能行為,亦唔關咩服唔服從領唔領袖事,領袖本身都可以怕雷的。

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square