Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

認識狗狗垂直跳的原因

January 6, 2018

 

早前分享左一段網上段片,講緊狗仔長期垂直跳有機會對佢造成嚴重傷害,重則可以下肢癰瘓。一般狗仔身體結構並唔預佢會垂直不停跳的,所以長期咁樣跳條腰同後腳就會出事。

 

咁要點樣「制止」?不如換個講法,我地唔好諗制止佢做呢樣野,而係令佢唔做呢樣野,而搵一樣替代既行為去代替跳呢個行為。

 

首先,你要理解一個真理:Dogs do what works。即係狗仔只會做有意義既野同埋行得通有回報既行為,而唔會食飽無無野做浪費自己既體力同埋時間。然後,你要理解狗仔到底點解會跳﹑咩情況下會跳﹑跳完佢會得到乜野後果。當然我地講緊既係一般係咁跳類似扭計既情況,如果你隻狗係因為想攻擊而不停垂直跳的話,咁就係另外一樣野了。
 

一般狗仔係咁跳跳跳跳跳,都係佢地有野想要,而且佢地曾經唔止一次試過跳完真係 work,跳完真係得到佢要既野。

 

==一般狗仔會不停跳既原因==

狗既天性就係想要一樣野就接近佢:

-佢想同你打招呼親近你,佢就會想法子接近你塊面;
-佢想食你手中既野食,佢就會覺得跳起就會得到;
-有部份被養成超鍾意被抱既狗,當然跳起就會接近主人懷抱。

上面幾個例子都係物理性質的,純粹想縮短佢同埋想要既野的距離。當然都有比較內在的可能性,就係佢想主人關注既時候佢就會不停跳跳跳令自己既動作變得顯眼。然後當主人無論係覺得佢可愛﹑煩厭或者打算鬧到佢停既時候,佢就已經得到佢需要既野。

 

==咩情況下會跳跳跳==
你需要留意狗仔咩情況下會跳,例如:

-當你入屋時
-當你手上拎住野食時
-當你準備開飯比佢食果陣
-當你準備同佢去街
-等等啦…

 

==千祈唔好用的處理方式==
一般狗主可能會打或鬧或用其他工具阻嚇,但假如有效的話狗仔已經唔會跳了,仲洗乜再鬧同睇呢篇。通常鬧極都無用,只有自己勞氣。不過今次講緊既唔係唔好用打鬧。

 

可能會有人教你:佢跳咪由得佢跳唔好理佢,跳到佢唔跳為止。呢個做法叫做 extinction,即係比佢無限跳跳到覺得件事唔 work 然後就無左個行為。理論上係正確同埋可行,但實際上基本上係接近100% 唔會做得到。而更大既可能性就係下面既情況:

 

佢跳左一輪,覺得無用,會抖一抖。抖完,佢會繼續跳,跳得更勁更高,甚至加埋吠。跟住主人就會開始覺得佢好煩,然後由得佢,或者鬧佢,或者理佢,或者錫返佢。呢一個情況學術少少就叫做 extinction burst。

 

然後當主人係唔知千百次試煉裡面,有其中一次失守的話,咁就HIH喇。隻狗以後就會越跳越勁,然後佢地就更加會學識一個道理:唔係跳唔work,而係我跳得唔夠high!

 

所謂的完全忽略法,唔好亂咁用。對人對狗都唔係好事,而且會令件事更加麻煩。

 

==可自行嘗試簡單訓練方法==
呢篇都好多字了,留返下篇,賣個關子。但認真睇左上面先啦,有用的。XDD

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square