Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

犬隻焦慮知識系列 - Threshold 底線

December 10, 2017

 

一隻狗點解有時會對一樣野緊張,有時又唔會呢?呢樣野就叫做 threshold,即係一個門檻。整體壓力有時未達標,狗仔就係非常ok的。但當壓力去到一個位,甚至超標,佢就會作出相對既反應。

以今日影相既狗狗為例,佢頭一小時都非常好,可以比我呢個陌生人摸同抱,但去到後半段忽然緊張甚至開始發出警告。就係因為佢開始疲勞,令佢壓力過左個 threshold,所以就會有所反應。

咁到底有乜野有機會令狗仔變得有壓力同焦慮,令佢接近甚至過左底線呢?

一般可以有以下呢堆:

同焦慮源頭既距離﹑有無空間後退﹑身體同體力狀態﹑有無其他令佢緊張既事物同時出現﹑有無突然環境改變之類… 

有狗可能唔會護食,佢又唔會對門鐘聲有大反應。不過,當佢食緊野又有門鐘果陣,就可能會令佢出現護食行為。呢樣就係 threshold,有疊加效應的。

一般做所有呢類緊張類既訓練,正向訓練師都會以 under threshold 既程度去推進,或者剛剛貼住 threshold去進行。至於點樣判定,就係靠睇 body language。

有部份既狗,可能會因為環境變遷﹑附近裝修﹑屋企附近有狗發情或換左鄰居﹑天氣問題等等,令佢地出現短暫性既分離焦慮或其他相應既問題。

不過,呢類臨時過 threshold 而出現既問題,一般都會係生活回復正常後好快就會消失,除非佢長時間過晒底線啦。

覺得文章有幫助或值得多點人認識既,記得幫手推下分享下呀。 

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square