Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

August 7, 2018

Please reload

Recent Posts

護食

November 16, 2017

 

護食,係動物的本能行為。因為連自己食既都守唔住,好大機會就生存唔到,被大自然淘汰。護食行為一旦出現,犬隻就會係特定情境變得具攻擊性,部份狗狗會輕微少少,部份可以非常嚴重,所以不能忽視,亦唔建議主人自行處理。

 

護食中的狗會具攻擊性,因為佢地對於自己既食物緊張,想以武力驅趕接近既人或動物。一般唔進一步進迫狗狗都會選擇當無野。假如人或其他動物無視佢地發出既警告進迫,佢地就會真係動用武力。

 

護食可以分為:狗對人護食,或者狗對狗(或其他動物)護食。而且護食行為,好多時會附送埋護食物碗的,一個 package。

 

如果狗對人類有護食的話,最好盡快搵專業人士幫手處理,畢竟人類皮膚比較脆弱,對動物肢體語言警覺性亦較低,所以出事機會比較高。

 

如果狗對狗或其他動物有護食,而過程中兩者無大受傷或者有一方識得走避,其實可以唔洗太多介入,佢地會自行搵到大家都舒服既方式。不過,假如護食中有一方受大傷,就應該正視同馬上搵人幫手,同埋盡量有食物出現的情況分隔開兩者。

 

一般都唔建議以強硬方式進行處理,除非你有精良既保護同埋同佢鬥到兩個只能活一個既決心。

 

網上好多教學都會教你建立良好聯想,呢個係大方向,隻隻狗既做法都聽落一樣。但實際上點樣分拆個

步驟﹑點樣執行﹑去到咩位需要退,都的確係每一隻都好唔一樣,呢個亦係需要專業人士介入同講解既地方。

 

而成功與否或進度快慢,一來同狗狗的學習能力有關,二來就係主人投入的時間心機同埋操作上有無太急同失誤。

 

 

Please reload

Follow Us
Please reload

Search By Tags
Please reload

Archive
  • Facebook Basic Square