Email: ask@bambiland.hk                                           Mobile | Whats'app: +852 9223 8817 

Address: 荃灣德士古道120號安泰國際中心2604室 (停車場入口:馬角街)

  • Facebook Basic Black
  • Whatsapp-512
  • Black Instagram Icon

December 10, 2017

一隻狗點解有時會對一樣野緊張,有時又唔會呢?呢樣野就叫做 threshold,即係一個門檻。整體壓力有時未達標,狗仔就係非常ok的。但當壓力去到一個位,甚至超標,佢就會作出相對既反應。

以今日影相既狗狗為例,佢頭一小時都非常好,可以比我呢個陌生人摸同抱,但...

December 8, 2017


人有強迫症,狗都有 (Canine Compulsive Disorder, CCD) 。相比起分離焦慮,犬隻強迫症更加不為香港狗主所熟悉,更加值得推,所以大家可以幫手分享就更佳了。

狗既強迫症同人非常類似,都係一樣控制唔到自己不停重覆一個行為。一般...

December 8, 2017

之前4篇短 post 大約講左一隻有分離焦慮傾向﹑甚至係有輕微分離焦慮症既狗仔大約會有既表現。今次就會講多少少,無論係高中低程度都有機會有既情況。

有無人屋企既狗仔會係你每一日出門之前,都會突然變得緊張﹑痴身﹑吠﹑亂轉圈﹑甚至利用攻擊去阻止你出門?

...

December 8, 2017

有無人既狗平時識得去廁所完全無問題,但人一出左街返來就見佢屙到亂晒龍?呢個都係其中一個值得留意既野,亦係好多分離焦慮狗狗常見既情況。

有唔少主人都停留係一個比較傳統或擬人既諗法:「佢肯定係怪我地出左街唔理佢,特登亂咁屙想激死我地。」狗其實係好聰明,但絕...

December 8, 2017

狗仔吠叫可以有好多原因。如果有人係屋企果陣,佢都會不停吠,咁就可能係 demand barking﹑或門口有人行過﹑或門口有野令佢緊張想吠走佢之類。

不過,當無人係屋企果陣先會吠,間中可能又會有狼嚎咁既聲,咁就要留意了。中等到嚴重分離焦慮症既狗仔,可能...

December 8, 2017

上回講到,如果主人返屋企時狗狗有異常興奮或短暫失控既情況,都有機會係輕微分離焦慮既表現。當然,有呢個情況唔一定代表有問題,但有問題既好大機會就有呢個情況。呢次都一樣。

有無人屋企既狗狗,會係無人既時候特別鍾意咬鞋﹑衫﹑或有主人味道既野?而有人係屋企果陣...

December 8, 2017

分離焦慮症最為人熟悉既就係主人出門時狗狗出現各類破壞自殘或絕食行為。不過當去到呢一步,已經係中到嚴重了。但點樣可以係初期就留意到狗仔有分離焦慮傾向?

所有既行為問題都最好係預防,或者及早處理。

有無人試過每一日所有人出晒街一段時間跟住返屋企既時候,狗...

Please reload

Recent Posts

August 7, 2018