March 12, 2020

最近一直想寫少少同犬隻行為或訓練相關既野,不過一直都無乜靈感唔知寫乜好。因為有客人問野,咁就有喇,亦都係一個好耐之前已經想分享﹑但拖拖下就無左件事又唔記得左既話題…… 就係:我黎緊準備搬屋,我可以為狗狗點樣作預備?

好多人都會用人既角度去諗,我而家搬大屋喇...

May 6, 2019

雖然呢個已經係成日都有人講我都好似有約略講過既話題。處理動物既焦慮同恐懼,除左做好環境管理去防止佢超晒標失控之外,再黎要做既就係去改變佢背後既情緒。其中一個非常常用既手法就叫做 Systematic Desensitisation,即係成日聽既減敏減敏。

...

April 2, 2019

有一部份主人尋求專業人士協助既原因,都係因為唔識教狗狗去廁所或者想有人幫佢教去廁所。其實訓練師上門教去廁所好多時都係乜都做唔到的,最多只能將以下寫既野真人咁講一次比你聽再切合返你個環境教你點樣set。好多時遇到想搵心幫手教廁所既,我都會比文章佢睇,睇完就...

March 12, 2019

不幸地遭遇一個不能承受的壓力之後,動物或人的情緒,其實真的可以在一瞬間就崩潰。

這無關你想不想得開,亦無關狗狗服不服從的問題。崩潰就是崩潰,就是壓力焦慮破錶的後果。

比較健全的人或狗狗,在崩潰後往往能漸漸自行恢復 (Spontanous Recovery),...

August 19, 2018

呢個我諗都係好多人想問,好多人已經上網問左,或大部份搵我做訓練既主人一開始都好急問既問題。

不要問「我應該點樣制止佢吠」﹑「我應該點樣停止佢惡」,試著問「佢點解會吠」或「佢點解要咬人」。

撇除特登教到佢吠或咬人既情況,好大部份既吠叫或攻擊都係反映情緒既行為。...

August 15, 2018

 間唔中都會有人問:「我隻狗成日好似上左電咁係屋企橫衝直撞,有無問題架?」

呢個現像其實都有個學名的,叫做 Frenetic Random Activity Periods (FRAP),指既係狗狗訓係到好地地,突然好似上左身一樣狂跑﹑狂跳﹑狂咬野﹑狂轉圈...

August 7, 2018

特別鳴謝:Austin 訓身演出經典屙尿場面。

今日想講既係屙尿既問題,亦係好多新手﹑中手﹑老手主人經常會關心既問題;亦係攻擊問題以外最經常令主人想搵 trainer 既原因… 今日講既唔係訓練方式,而係唔同既屙尿。

正常既屙尿,可以分為三種:「堅系屙尿」﹑...

August 7, 2018

腦裡面或神經裡面既訊息傳遞係靠電力的,然後神經與神經之間就主要靠 電 — 化學物質 — 電 咁樣既形式將訊號傳去下條神經。而呢類化學物質就叫做神經傳導物 neurotransmitter。

一般正常人或動物,遇到唔開心或挫敗,佢地係可以好快自行調節就回復過...